راهنمای راه اندازی هیئت مذهبی
راهنمای راه اندازی هیئت مذهبی

همه چیز درباره راه اندازی هیئت مذهبی

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در شب های برای عزاداری زمانی که راهی هیئت محله تان می شوید، در راه به این فکر کرده باشید که چگونه اقدام به راه اندازی هیئت مذهبی کرده و یک عمر خادمی زائران اباعبدالله را کرد.
اصلا فوت و فن این کار را چگونه باید آموخت و چه مسئولیت و اختیاراتی بر عهده هیئت ها است؟
برای یافتن پاسخ این سوالات کارشناسانی با هم مراحل اخذ مجوز یک هیئت مذهبی و قوانین و مقرارت آن را در این صفحه مرور خواهیم کرد.

دریافت مجوز برای راه اندازی هیئت مذهبی

شاید فکر کنید که راه اندازی هیئت مذهبی نیازی به مجوز ندارد، اما با توجه به کلان‌شهر شدن تهران و بسیاری از شهرهای کشور، هر هیئت مذهبی باید از سازمان تبلیغات اسلامی برای فعالیت خود مجوز بگیرد؛ زیرا طبق قانون اساسی برگزاری هرگونه تجمعی نیازمند مجوز است و هیئت‌های عزاداری نیز در زمره تجمعات محسوب می‌شوند.
کارشناسان سازمان تبلیغات سعی دارند اهمیت و جدیت این موضوع را روشن کنند و می‌گویند: در شهر تهران هر هیئتی برای اخذ مجوز باید با توجه به منطقه جغرافیایی مکان هیئت خود، صرفاً می‌توانند به ۶ اداره شمال شرق، شمال غرب، جنوب شرق، جنوب غرب، شمیرانات و شهرری مراجعه کنند و برای مجوز درخواست بدهد.

دریافت مجوز برای هیئت مذهبی

 

گواهی عدم سوءپیشینه و انتخاب هیئت‌امنا برای راه اندازی هیئت مذهبی

دریافت مجوز کار چندان آسانی نیست و باید فرم‌های خاصی برای این منظور پر شود.
مسئول هیئت باید علاوه بر مدارک شناسایی لازم، گواهی عدم سوءپیشینه نیز ارائه کرده و مراحل گزینشی و تحقیقاتی را طی کند. البته هر هیئت مذهبی به چهار نفر به‌عنوان هیئت‌امنا نیاز دارد که اموراتی مانند مسائل مالی و انتظاماتی هیئت و عزل و نصب مسئول هیئت را انجام دهند.
داشتن فاصله مناسب از مساجد، یکی دیگر از مسائلی مهم در راه اندازی هیئت مذهبی است و اگر در فاصله ۵۰۰ متری آن هیئت مسجد وجود داشته باشد، مجوز صادر نمی‌شود. دلیل این امر نیز ساده است و آن اینکه هیئت‌ها نباید نقش مساجد را کمرنگ کنند.
قابل ذکر است که سازمان تبلیغات اسلامی به بانوان نیز مجوز راه اندازی هیئت را می‌دهد اما معمولاً در مورد هیئت‌های زنانه است و تمام شرایطی که برای آقایان در نظر گرفته می‌شود برای خانم‌ها نیز لحاظ می‌شود.

ساخت تکیه یا حسینه برای راه اندازی هیئت مذهبی

پس از آنکه مجلسی که قرار است محلی برای هیئت مذهبی باشد از دید کارشناسی مورد بررسی قرار گرفت اسم و نشان دیگری به خود می‌گیرد. هیئت اشکال مختلفی دارد. برخی برنامه‌ها به‌صورت هفتگی، ماهیانه و یا مناسبتی برگزار می‌شود که این‌ها را هیئت مستمر یا دائمی می‌گویند و گاهی نیز هم موردی هستند یعنی فقط دهه اول، دوم و یا سوم محرم برگزار می‌شوند.
در این میان هیئت‌هایی که صرفاً دارای یک تابلوی حسینیه هستند به لحاظ قانونی حسینیه محسوب نمی‌شوند چراکه بر اساس نظر سازمان تبلیغات اسلامی، حسینیه به مکانی گفته می‌شود که مسئول آن با مراجعه به یک دفترخانه اسناد رسمی یک یا دوطبقه از آن ملک را وقف امام حسین (ع) کرده باشد که در این صورت آب و برق و سایر امکانات ملک موردنظر رایگان و با عنوان تعرفه مذهبی لحاظ می‌شود.

گاهی نیز شاهد خواهیم بود که اصلاً هیئتی در کار نیست بلکه فقط یک تکیه موقت جهت برپایی مراسم عزاداری تشکیل می‌شود و ایستگاه صلواتی به راه انداخته و بین مردم نذورات تقسیم می‌کند. به این تکیه‌ها هم مجوز «تکیه» اعطا می‌شود که به دلیل کلان‌شهر شدن تهران و لزوم داشتن آدرس دقیق برای هیئت‌های مذهبی در عمل دیگر مجوز به تکیه‌های موقتی ارائه نمی‌شود.