تاریخچه لباس مشکی در ایران را بدانید
تاریخچه لباس مشکی در ایران را بدانید

بررسی تاریخچه لباس مشکی در ایران

تشییع جنازه و یا برگزاری عزاداری‌های مذهبی یک مراسم بسیار مهم در هر فرهنگی است.
ما ایرانی‌ها را دارای مذهب اسلام و شیعه هستیم این بدان معناست که اکثر مراسم تدفین و عزاداری ایرانی ازنظر فنی تشییع جنازه مسلمانان هستند و ترتیب خدمات، سنت‌ها، موسیقی و غذا با یکدیگر مطابقت دارند.
یکی از نشانه‌های عزاداری در ایران پوشیدن لباس مشکی است. اگر اطلاعات زیادی درباره فرهنگ عزاداری ایرانی اسلامی ندارید، ممکن است در مورد اینکه در مراسم تشییع جنازه چه لباسی بپوشید و یا اینکه تاریخچه لباس مشکی در ایران چه بوده است برایتان سؤالاتی مطرح باشد. در این پست به تمام آن‌ها پاسخ خواهیم داد.

برای خرید پلاکارد امام حسین (ع) و محرم میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .

فلسفه پوشیدن لباس مشکی

سیاه‌پوشی یکی از عادات فرهنگی بشر، در طول تاریخ بوده است؛ از یونان و اعراب جاهلیت گرفته تا ایران باستان غالباً در فرهنگ‌های مختلف پوشیدن لباس مشکی، نمادی از عزاداری بوده است.

سیاه‌پوشی از سوی اعراب پس از اسلام و عباسیان، به ایران منتقل نشده است؛ بلکه از دوران پیش از آن این سلوک عملی و ظاهری ریشه در تمدن فرهنگ و ملت ایران داشته است. شواهد تاریخی و ادبی بسیاری، بیانگر این حقیقت هستند که بسیاری از اقوام و ملل جهان، از دیرباز، در ایام عزا سیاه می‌پوشیده‌اند. در ادامه به بیان چند نمونه از مثال از تاریخچه ایران باستان خواهیم پرداخت.

  • ایران باستان

در متون کهن ایرانی شواهد فراوانی وجود دارد که پوشیدن لباس مشکی را نشان ماتم و اندوه قلمداد کرده است.
شاهنامه فردوسی – که سنبل فرهنگ و تمدن کهن ایرانی است پر از مواردی است که جامه سیاه را نماد عزا و غم تلقی کرده است.

زمانی که رستم به دست برادرش شغاد، ناجوانمردانه کشته شد، فردوسی بیت زیر را می‌سراید:

به یک سال در سیستان سوگ بود
همه جامه هاشان، سیاه و کبود

هنگامی‌که بهرام گور در عصر ساسانیان درگذشت نیز، ولیعهدش یزدگرد، چنین کرد:

چهل روز سوگ پدر داشت راه‏
بپوشید لشگر کبود و سیاه‏

زمانی هم ک فریدون از جهان درگذشت، نواده و جانشین وی چنین کرد:

منوچهر، یک هفته با درد بود
دو چشمش پر از آب و رخ زرد بود

سپاهش همه کرده جامه سیاه‏
توان گشته شاه و غریوان سپاه‏

و این‌گونه پوشیدن سیاه در هنگام عزا و مصیبت تا هم‏اکنون در ایران رایج است.

 

فلسفه پوشیدن لباس مشکی

 

فلسفه سیاه‌پوشی در میان اهل‏بیت(ع)

روایات فراوان و قابل استنادی وجود دارند که این حقیقت را بیان می‌کنند که پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار(ع ) نیز مهر تأیید بر سنت منطقی و رسم طبیعی سیاه‌پوشی به هنگام عزا گذاشته‌اند و خود نیز در مقام عمل، در عزای عزیزان سیاه می‌پوشیده‌اند.
ابن‏ ابی‏ الحدید در شرح نهج‌البلاغه این‌گونه روایت کرده است که: امام حسن(ع) در سوگ پدر بزرگوارشان امیر مؤمنان علی(ع)، جامه‌های سیاه بر تن نموده و با همان جامه به میان مردم آمدند و برای آنان خطبه خواندند.
بر اساس حدیثی که اکثر محدثان آن را بیان کرده‌اند، امام محمدباقر(ع) فرمودند: زنان بنی‌هاشم در سوگ اباعبدالله(ع) جامه سیاه بر تن کردند:
آن زمان که امام حسین(ع) به شهادت رسید، زنان بنی‌هاشم جامه سیاه و لباس‌های خشن مویین پوشیدند و از گرما و سرما شکایت نمی‏کردند.

پوشیدن لباس مشکی در ایام محرم

پوشیدن لباس مشکی در ایام محرم و صفر، حال و هوای خاصی را ایجاد می‌کند، شیعیان ایران همواره در دو ماه محرم و صفر، لباس سیاه به تن کمی کنند و بیرق‌های سیاه بر سر در منازل خود نصب کرده و بر این باور هستند که این لباس، به‌نوعی اظهار حزن و همدردی با  اهل بیت پیامبر(ص) است.

 

حرف آخر

به دلیل رمز و رازی که در رنگ سیاه نهفته است و به عنوان یک سنت منطقی و رسم طبیعی پوشیدن لباس مشکی در ایران نمادی از حزن و اندوه دارد و ایرانیان از زمان های دور تا کنون برای اهل بیت(ع) در ایام عزاداری، لباس سیاه بر تن می کنند؛ زیرا لباس سیاه، نشانه عشق و دوستی به ساحت آنان، اعلام جانبداری از سرور آزادگان، در جبهه ستیز حق و باطل و اظهار تیره شدن آفاق حیات معنوی است.

برای خرید پرچم های مذهبی میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .