آداب عزاداری برای مرده | هر آنچه درباره آداب مراسم عزاداری باید بدانید
آداب عزاداری برای مرده | هر آنچه درباره آداب مراسم عزاداری باید بدانید

آداب عزاداری برای مرده | بررسی آداب مراسم عزاداری

شرکت در مراسم تشییع‌جنازه برای یک خانواده یا دوست اغلب یک تجربه آشنا است، با سنت‌های مشابه و تأثیرات فرهنگی که در طول نسل‌ها به اشتراک گذاشته شده است. فرهنگ آغاز و پایان زندگی را تشکیل می‌دهد، اغلب با شیوه‌های دیرینه‌ای که مراسم خداحافظی را تشکیل می‌دهد.
مرگ امری جهانی است، اما کشورها و فرهنگ‌های مختلف راه‌های منحصربه‌فردی برای سوگواری از دست دادن یک عزیز دارند. این مراسم مرگ و خاک‌سپاری بسته به مذهب، اعتقادات و سنت‌های خانواده بسیار متفاوت است.
در این مقاله ما نگاهی به آداب عزاداری برای مرده در ایران انداخته‌ایم، با ما همراه باشید.

برای خرید ادعیه و زیارت نامه میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .

آداب عزاداری برای مرده چیست؟

هنگامی‌که یکی از عزیزان می‌میرد، خانواده و دوستان از شیوه‌های عزاداری پیروی می‌کنند و مراسم مختلفی را برای گرامیداشت جان عزیزانشان برگزار می‌کنند. این مناسک اغلب خانواده را راهنمایی می‌کند که چگونه فرد را آرام کند.
در طول تاریخ، تمدن‌ها از آداب‌ورسوم خاصی پیروی می‌کنند، که اغلب حول محور خاک‌سپاری یا سوزاندن، سوگواری و سایر مراسم متمرکز است.
امروزه فرهنگ‌های غربی (مانند خانواده‌ها در ایالات‌متحده) اغلب برای فردی که مرده است، دفن در قبر یا سوزاندن را انتخاب می‌کنند. رویدادها یا آداب‌ورسوم اضافی تجربه عزاداری یا جشن زندگی را فراهم می‌کند که در آن دوستان و خانواده می‌توانند در تجلیل از عزیزان خود شرکت کنند.
درحالی‌که بسیاری از مراسم مرگ با اعمال مذهبی مرتبط است، مراسم اغلب از منظر سنتی یا خانوادگی اتفاق می‌افتد، و بیشتر و بیشتر، خانواده‌ها سنت‌ها را در هم می‌آمیزند یا راه‌های دیگری را برای جشن گرفتن زندگی انتخاب می‌کنند.
اما مراسم تشییع‌جنازه هرکدام که انجام شود یا ایجاد شود، می‌تواند آرامشی برای خانواده در زمان از دست دادن آن‌ها فراهم کند و فرصتی برای یافتن هدف و شفا در غم آن‌ها ایجاد کند.

 

خرید انواع پلاکارد زرین ادعیه و زیارت نامه

 

لزوم مراعات حال صاحبان عزا اولین اصل آداب عزاداری برای مرده

متأسفانه آداب مجالس عزاداری امروزه از مسیر اصلی و اسلامی خود خارج شده و مصیبت بلکه مصیبت‌های دیگر را بر مصیبت‌زده تحمیل می‌کند؛ زیرا افزون بر صرف هزینه‌های سنگین برای خرید قبر و تهیه وسایل کفن و دفن، مصیبت‌زده باید پذیرای افرادی باشد که برای تســلای خاطر و تعزیت بر مصیبت‌زده وارد می‌شوند. ازنظر آموزه‌های اســلام، تحمیل هزینه پذیرایــی از مردم بر مصیبت‌زده، از سنت‌های غیرعقلانی است.

امام صادق (ع) در مجلس گروهی عزادار واردشده و خطاب به آنان اظهار داشــتند:
پروردگار، مصیبت وارد شده بر شما را جبران فرماید، به جبران صبر و تحملتان پاداش خوبی به شما دهد و شخص متوفی را نیز در ســایه رحمت خویش قرار دهد. ســپس از مجلس خارج شدند.

این روایت بیانگر آن است که باید مراسم ترحیم را به‌سادگی برگزار کرد و آشنایان و دوستان به ابراز همدردی با صاحبان عزا بسنده کنند؛ و اگر به دلایلی چون برگرداندن آرامش روحی، تصمیم به حضور بیشتر در کنــار آنان دارند، نباید به خانواده مصیبت‌دیده این اجازه را بدهند که برای پذیرایی از آن‌ها دچار تکلف و دردسر شود، بلکه باید تلاش کنند که در این مدت، ایــن خانواده‌ها حتی دغدغه خوردوخوراک خویش را نیز نداشــته باشند و خود اطرافیان و بستگان متکفل تهیه غذا برای مصیبت‌زده شوند.

 

لزوم مراعات حال صاحبان عزا اولین اصل آداب عزاداری برای مرده

 

همراهی دوستان و آشنایان با اعضای خانواده متوفی

امروزه در شهرها زمان و مکان مجلس ختم را با اعلامیه‌هایی که به درودیوار می‌چسبانن به اطلاع عموم می‌رسانند.
به‌طور معمول پس از بازگشت از مراسم تدفین، مردم دسته‌دسته به دیدار بازماندگان می‌روند.
این دیدارها دست‌کم تا سه روز بعد از مراسم تدفین که مجالس قرائت قرآن برپاست، ادامه دارد.
حضور خویشاوندان و آشنایان نوعی دلداری دادن و عمومی‌ترین شیوه همدردی است که هم اعضای خانواده متوفی را تنها نمی‌گذارند و هم در تدارک مراسم ختم (سوم) نیز به آن‌ها کمک می‌کنند.

بازماندگان تا چند روز سروصورت خود را اصلاح نمی‌کنند و به‌طورمعمول تا چهل روز عطر نمی‌زنند، آرایش نمی‌کنند، حنا نمی‌بندند، از جواهرات استفاده نمی‌کنند، در مجالس شادی و عروسی شرکت نمی‌کنند و خود نیز تا یک سال مجالس شادی و عروسی برپا نمی‌کنند.

 

حرف آخر

آداب عزاداری برای مرده و برگزاری مجالس سوگواری و ترحیم در فرهنگ مردم ایران، در میان اقوام، گروه‌ها و اقلیت‌ها به اشکال و تشریفات خاصی برگزار می‌شود. برگزاری این مراسم دو هدف دارد طلب آمرزش برای روان شخص درگذشته و سپس همراهی و تسلی با بازماندگان او. این سوگواری از روز خاک‌سپاری شروع شده و تا شش ماه یا یک سال بعد ادامه دارد.
جهت برگزاری باشکوه مراسم خود و برای خرید پرچم‌های مذهبی می‌توانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید.