مبدأ تاریخ هجری قمری و همه چیز درباره آن    
مبدأ تاریخ هجری قمری و همه چیز درباره آن    

بررسی مبدأ تاریخ هجری قمری و همه چیز درباره آن

تقویم هجری یکی از چهار تقویم اصلی است که در حال حاضر در سراسر جهان استفاده می‌شود. این چهار شامل تقویم میلادی، هجری، چینی و فارسی است. معروف است که تقویم هجری، تقویم رسمی پادشاهی عربستان سعودی است.
ما نیز به‌عنوان مسلمان، عادت داریم که از تقویم هجری اسلامی پیروی کنیم تا مراسم مذهبی مهمی مانند روزه رمضان، جشن گرفتن عید و رفتن به حج را برگزار کنیم. اما آیا می‌دانستید که تقویم هجری قمری معنای مذهبی و تاریخی بسیار عمیق‌تری دارد؟
در اینجا همه چیزهایی که باید در مورد مبدأ تاریخ هجری قمری و تقویم هجری قمری بدانید آورده شده است.

برای خرید پلاکارد عمودی محرم و صفر میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .

داستان مبدأ تاریخ هجری قمری

قبل از استفاده از تقویم هجری، مسلمانان از مجموعه‌ای از وقایع مهم در تاریخ مسلمانان استفاده می‌کردند، به‌عنوان مثال، ام الفیل، سالی که حضرت محمد در آن متولد شد، برای تعیین زمان.
اما هفده سال پس از هجرت پیامبر(ص) و در سال سوم یا چهارم جانشینی خلیفه عمر بن خطاب، از ابوموسی اشعری، یکی از مقامات بصره (عراق) شکایتی مبنی بر عدم وجود آن مطرح شد. تاریخ‌های ثابت در مکاتباتی که دریافت کرد. ابوموسی اشعری نامه‌ای به خلیفه عمر فرستاد و از او خواست روش جدیدی برای محاسبه تاریخ ایجاد کند.
خلیفه عمر این موضوع را با مشاوران خود در میان گذاشت. برخی پیشنهاد کردند که تاریخ ولادت پیامبر باید آغاز تقویم جدیدی باشد، درحالی‌که برخی دیگر تاریخ وفات او را پیشنهاد کردند. بااین‌حال، اکثریت موافق بودند که تقویم باید با تاریخ مهاجرت او شروع شود. سپس خلیفه عمر با صحابه بزرگوار پیامبر، عثمان بن عفان و علی بن ابیطالب مشورت کرد و آن‌ها موافقت کردند.

خلیفه عمر پس از همه بحث‌ها اعلام کرد که سال هجرت حضرت محمد (ص) آغاز تقویم هجری است.
این تقویم از اول ماه محرم شروع و به ماه ذی‌الحجه ختم می‌شود. درنتیجه سال ۶۲۲ میلادی (سال هجرت پیامبر) اولین سال و مبدأ تاریخ هجری قمری شد.

 

داستان مبدأ تاریخ هجری قمری

 

دلایل استفاده از ماه برای تعیین تاریخ هجری قمری

در عربستان پیش از اسلام، دستگاه‌های مختلف دیگری برای اندازه‌گیری زمان استفاده می‌شد. در عربستان جنوبی، برخی از تقویم‌ها ظاهراً قمری بودند و از ماه‌ها بر اساس فازهای ماه استفاده می‌کردند اما روزهای خارج از چرخه قمری را برای همگام‌سازی تقویم با فصول استفاده می‌کردند.
در آستانه اسلام، به نظر می‌رسد هیمیاری‎ها از تقویمی بر اساس شکل جولیان استفاده می‌کردند، اما با دوره ۱۱۰ قبل از میلاد. در عربستان مرکزی، مسیر سال با موقعیت ستارگان نسبت به افق در هنگام غروب یا طلوع خورشید ترسیم می‌شد و دایره‌البروج را به ۲۸ قسمت مساوی مربوط به مکان ماه در هر شب متوالی از ماه تقسیم می‌کرد.
نام ماه‌های آن تقویم تا به امروز در تقویم اسلامی ادامه داشته است و به نظر می‌رسد نشان می‌دهد که قبل از اسلام، نوعی تقویم قمری استفاده می‌شده است.

دو دلیل دیگر وجود داشت که عمر تقویم‌های خورشیدی موجود را رد کرد. قرآن در سوره ۱۰ آیه ۵ می‌فرماید که زمان را باید ماه محاسبه کرد. نه‌تنها این، تقویم‌هایی که ایرانی‌ها، سوری‌ها و مصری‌ها استفاده می‌کردند با ادیان و فرهنگ‌های دیگر همسان بودند. ازاین‌رو تصمیم گرفت تقویمی به‌طور خاص برای جامعه مسلمانان ایجاد کند. قمری خواهد بود و ۱۲ ماه و هرکدام ۲۹ یا ۳۰ روز خواهد داشت.

از آنجا که تقویم قمری اسلامی ۱۱ روز کوتاهتر از شمسی است، بنابراین با فصول هماهنگ نیست. جشن‌های آن که هر سال در همان روزهای ماه‌های قمری برگزار می‌شود، هر ۳۳ سال شمسی دور فصول را تشکیل می‌دهند. این تفاوت ۱۱ روزه بین سال قمری و سال شمسی دلیل دشواری تبدیل تاریخ از یک منظومه به منظومه دیگر است.

انواع ماه‌های هجری قمری

مسلمانان ماه‌های هجری را به دودسته تقسیم می‌کنند:

  • ماه‌های حرام: چهار ماه از دوازده ماه (ذی‌القعده، ذی‌حجه، محرم و صفر) به دلیل ممنوعیت جنگ در این ماه‌ها، ماه حرام است. همان‌طور که خداوند در آیه (۵) سوره توبه می‌فرماید: پس چون ماه‌های حرام فرارسید، مشرکان را هر جا که یافتید بکشید و آن‌ها را بگیرید و محاصره کنید و در هر کمینی برایشان کمین کنید. ولى اگر توبه كردند و نماز را به‌جا آوردند و زكات دادند، راه را براى آنان آزاد بگذار. همانا خداوند آمرزنده و مهربان است.

 

  • ماه‌های غیر حرام: هشت ماه باقیمانده (صفر، ربیع‌الاول، ربیع‌الثانی، جمادی الاول، جمادی الثانی، شعبان، رمضان و شوال) به‌عنوان ماه‌های غیر حرام شناخته می‌شوند و هیچ ممنوعیتی در آن وجود ندارد.

 

حرف آخر

تقویم اسلامی یا همان تاریخ هجری قمری در کشورهای مختلف مسلمان در سراسر جهان به‌ویژه کشورهایی مانند عربستان سعودی تقویم رسمی محسوب می‌شود. سایر کشورهای مسلمان از تقویم میلادی برای اهداف مدنی استفاده می‌کنند و برای مسائل مربوط به دین به تقویم اسلامی روی می‌آورند. درمجموع، تقویم اسلامی در زندگی هر مسلمان اهمیت زیادی دارد و ما به‌خوبی اهمیت آن را درک خواهیم کرد.

برای خرید پرچم های مذهبی میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .