تاریخچه روضه خوانی در ایران را چیست؟
تاریخچه روضه خوانی در ایران را چیست؟

بررسی تاریخچه روضه خوانی در ایران

با فرارسیدن ماه محرم مراسم عزاداری حسینی در سرتاسر کشورهای شیعه جهان برگزار می‌شود. از این مراسم معمولاً با نام روضه‌خوانی یاد می‌شود و بر اساس باور علمای شیعه برگزاری مجالس روضه‌خوانی فواید معنوی زیادی به‌همراه دارد.
هرچند این مراسم هرساله با شوق و شور خاصی برگزار می‌شود اما خیلی از افراد نمی‌دانند که منشاء و تاریخچه روضه‌خوانی در ایران چیست و اولین ‌بار توسط چه کسی انجام شده است؟

برای خرید بیرق  امام حسین (ع) و محرم میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .

روضه خوانی یعنی چه؟

همواره در طول تاریخ، ماه محرم برای ایرانیان زمانی مهم و تاثیر گذار بوده‌است. با آغاز این ماه پیر و جوان سیاه برتن کرده و بازارها تعطیل می‌شد و در هر کوی ‌و برزن خیمه‌های عزا برپا می‌شده ‌است.
زنان بر سر و روی خود می‌زده و مویه می‌کردند. مردان نیز به سینه می‌زده و فریاد یا حسین سر می‌دادند.
هر منطقه از ایران در ماه محرم آئین خاصی دارد.
واقعه عاشورا به ‌قدری مردم ایران را متأثر کرد که ماجرای آن را به ‌صورت سخنرانی حزن‌انگیز درآورده و به آن روضه می‌گفتند.

 

پایه گذار روضه خوانی چه کسی بوده است؟

اصطلاح روضه از کتاب دانشمند سبزواری به نام ملا حسین واعظ کاشفی در قرن نهم هجری اتخاذ شده‌است.
این فرد در سال‌های حیات خود به تالیف کتاب روضةالشهدا اقدام کرد که در آن با نثری ادبی و با استفاده از تخیلی داستانی به ‌شرح وقایع عاشورا برای عزاداران پرداخته ‌است.
درحقیقت کتاب روضةالشهدای ملاحسین واعظ کاشفی به این دلیل که یکی از اولین کتاب‌های مقتل واقعه کربلا به زبان فارسی است از شهرت و محبوبیت بسیاری در میان شیعیان برخوردار است. همچنین نسبت به بقیه کتاب‌هایی مشابه در زمینه عزاداری عاشورا، از لحاظ ادبی قوی‌تر بوده که به‌ مرور زمان تبدیل به اولین و مشهورترین کتاب مقتل به زبان فارسی نوشته شده است.
اگرچه این کتاب تا مدت‌ها در میان ایرانیان یکی از معتبرترین و اصلی‌ترین منابع کسب اطلاع از وقایع عاشورا بوده است اما در سالیان اخیر و پس ‌از به وجود آمدن برخی انتقادات به درستی اطلاعات تاریخی این کتاب از محبوبیت و شهرت آن کم شده ‌است.

 

پایه گذار روضه خوانی چه کسی بوده است؟

شیوه اجرای روضه‌خوانی در قدیم

شیوه اجرای روضه‌خوانی به این صورت بوده ‌است که روضه‌خوان به میان مردم می‌رفت و بر روی یک منبر یا صندلی می‌نشست و با سخنرانی گیرا و حزن‌انگیز شهادت امام حسین (ع) و یارانش را به شکلی نمایشی بیان می‌کرد و به این صورت مردم را به گریه وا‌می‌داشت.
روضه‌خوانی در حقیقت نوعی دیگر از نقالی مذهبی است با این تفاوت که نحوه پوشش و لباس روضه‌خوان‌ها نیز بسیار قابل تأمل و توجه است.
روضه‌خوانان به شیوه‌ای محترمانه نسبت ب سایر ایام لباس می‌پوشیدند و بر روی شانه‌ها و بر پشت و خود پارچه‌ای بزرگ و سیاه مانند عبا می‌انداختند و بر روی شکم پارچه‌ای بزرگ و سیاه آویخته می‌شد و بر روی عمامه‌هایشان نیز پارچه‌ای بلند و سیاه پهن می‌کردند به گونه‌ای که تمام بدن آن‌ها سیاه‌پوش می‌شد.

حرف آخر

روضه‌خوانی، به معنای ذکر مصیبت اهل‌بیت علیه‌السلام علی‌الخصوص مرثیه‌خوانی برای سیدالشهدا و یارانش در واقعه کربلا است که در طول تاریخ همواره موردحمایت و تشویق امامان بوده و یکی از عوامل مهم زنده نگه‌داشتن نهضت حسینی و پیوند روحی و عاطفی شیعیان با اولیای دین است. اما تاریخچه روضه‌خوانی در ایران به کمی پیش از آغاز عهد صفویه، زمانی که ملاحسین کاشفی با نگارش کتاب «روضه الشهدا» سنگ بنای آن را پایه‌گذاری کرد، باز می‌گردد.

برای خرید پرچم های مذهبی میتوانید به فروشگاه اینترنتی بافت ستاری مراجعه کنید .